Türk Kumaşına Japon Tasarımı

Yazıcı-dostu sürüm

Tokyo Yunus Emre Enstitüsü ve dünyanın önde gelen moda üniversitelerinden olan Bunka Gakuen Moda Üniversitesi işbirliğiyle üç yıldır devam eden “Giysi tasarımı ve uygulaması” projesinin üçüncüsü; 30 Kasım 2015 akşamı gerçekleşen “Gelenekten Geleceğe” temalı muhteşem defile ile son buldu.

Defilede Bunka Gakuin Moda Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinin, Türkiye’den getirilen deri ve süsleme malzemelerini kullanarak tasarladığı modern kıyafetler ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün koleksiyonundaki Osmanlı saray kıyafetleri Japonya’nın dünyaya modacı yetiştiren üniversitesinde sergilendi.

Katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılanan etkinlikte, T.C. Tokyo Büyükelçisi A. Bülent Meriç, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin 125’inci yılı etkinlikleri kapsamında iki ülke moda kültürünün sergilendiğini söyledi. Defilenin kültürel ilişkilere önemli bir katkı sağladığını aktaran Meriç, "Japon tarafı modernizmi, Türk tarafı ise tarihsel geçmişi temsil etti. Her iki tarafta sergilenen elbiseler oldukça ilgi gördü" dedi.

Tokyo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Telat Aydın ise Ege İhracatçı Birlikleri, İstanbul Tekstil İhracatçısı Birlikleri ve tekstil firmalarıyla iş birliği içinde olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Japon öğrencilerin geçen sene deri ve Türk kumaşlarına yapılmış olan tasarımları var. Önümüzdeki yıl da bu defileye devam edeceğiz. Japon öğrencilerin Türk motif ve kumaşlarından esinlenerek bundan sonraki tasarımlarında bu motiflere daha fazla yer vermelerini arzuluyoruz."

Bunka Moda Koleji Başkanı Sanae Kosugi de Türk tasarımcılarla ortak bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Türk ve Japon öğrencilerin, iki kültür arasındaki birlikteliği geliştirmelerini istiyoruz. Defilede özellikle Osmanlı kültürünü hissettim. Osmanlı defilesinde kullanılan altın ve yeşil renkleri çok beğendim" değerlendirmesini yaptı.

Etkinlik kapsamında, Türk-Japon ortak yapımı olan ve aralık ayında vizyona girecek Ertuğrul 1890 filminin fragmanı yayınlandı ve film hakkında bilgiler verildi. Filmin yönetmeni ve yapımcısını da yaptıkları konuşmalarla hem izleyicileri selamladılar hem de film hakkında görüşlerini aktardılar. Diğer yandan filmde kullanılan giysiler de etkinliğin fuaye alanında sergilendi.

Etkinliğe T.C. Tokyo Büyükelçisi A.Bülent Meriç ve eşleri Kumiko Meriç; T.C. Kültür Bakanlığından, Müsteşar Yardımcıları Nihat Gül ve Nermin Kırım; Teftiş Kurulu Başkanı Asım Keser; Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz; ünlü edebiyatçı İskender Pala; ünlü şef Seiji Mukaiyama; Ertuğrul 1890 filminin yönetmeni Mitsutoshi Tanaka başta olmak üzere yaklaşık 300 davetli katıldı.

Proje 2013 Yılında Uygulanmaya Başlamıştı

2013 yılı şubat ayında başlanan projenin ilk yılında İstanbul Tekstil İhracatçı Birlikleri ve Ege İhracatçı Birliğinden getirilen numune kumaşlar Japon öğrenciler tarafından seçilerek çalışmalara başlanmıştı. Öğrenciler Türk kültürü, geleneği ve kıyafetleri hakkında araştırmalar da yaparak 6 aylık süre içerisinde özgün çalışmalarını bitirmiş; bu yoğun sürecin sonunda hazırlanan kıyafetler Üniversitenin her yıl düzenlediği moda haftası günlerinde tanıtılmıştı. Türk motifleri ile bezenmiş kumaşlardan yapılan tasarımlar büyük beğeni toplamış; klasik Türk motifli kumaşlar ile birlikte modern kumaşların da tasarımın bir parçası olarak işlenmesi hem moda dünyası hem de kumaş ithalatçısı firmaların dikkatini çekmişti.

2014 yılında ise yine Bunka Gakuen Moda Üniversitesi öğrencilerinin tasarımıyla oluşturulan kıyafetlere Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün koleksiyonundaki kıyafetler eşlik etmiş; etkinlik İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ege İhracatçı Birliği tarafından desteklemişlerdi. Türk giyim tarzının Japonlar tarafından yeniden dizaynıyla oluşturulan koleksiyonda Bursa, Elazığ, Mardin, Bodrum ve Çorum bölgelerine ait yöresel kıyafetler ile kaftanlar; oya işlemeli elbiseler, gelinlik ve abiyelerden oluşan 36 parça yer almış; yine Bunka Moda Gakuen Üniversitesi öğrencileri Türk kumaşlarıyla tasarladıkları erkek kıyafetlerini tanıtmıştı.

 

Bunka Gakuen Moda Üniversitesi

Tokyo'daki Bunka Gakuen Moda Üniversitesi, dünyanın önde gelen moda üniversitelerinden biri olarak biliniyor. Asya’nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük moda üniversitesi olan Bunka Gakuen’in mezunları arasında meşhur modacı Takada Kenzo da bulunuyor. Tokyo Yunus Emre Enstitüsünün 3 yıldır işbirliği içerisinde olduğu üniversitenin yaklaşık 10 bin öğrencisi bulunuyor.