Türk Derilerine Japon Tasarımı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü-Tokyo Türk Kültür Merkezi ve Bunka Gakuen Moda Üniversitesi (BFGU) işbirliği ile üniversite master öğrencilerinin, Türkiye’den getirilen deri ve süsleme malzemelerini kullanarak tasarladığı kıyafetler, “BFGU Fashion Week”te izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Daha önce 2013 yılında yine Bunka Gakuen Moda Üniversitesi öğrencileri Türkiye’den Ege İhracatçılar Birliği ve İstanbul Tekstil İhracatçılar Birliği’nden getirilen kumaşları kullanarak Türk ve Japon motiflerinin bir arada yer aldığı kostümleri tasarlamışlardı. Bu eserler Tokyo ve Japonya’nın diğer şehirlerinde yapılan defilelerde gösterilmiş ve büyük bir ilgi ile karşılanmışlardı. Bu beğeninin de etkisiyle, 2014 yılında yeni bir proje daha hayata geçirildi. Ege İhracatçılar Birliği tarafından gönderilen Türk derileri ve süsleme malzemeleri ile Bunka Gakuen Moda Üniversitesi yüksek lisans programı öğrencileri mezuniyet eserlerini hazırladılar.

Ocak 2015’te üniversitenin bütün öğrencilerinin tasarımları arasından jürinin seçtiği 11 öğrencinin eserleri, 30 Ocak 2015 tarihinde gerçekleştirilen defilede gösterildi.

T.C. Tokyo Büyükelçisi A. Bülent Meriç’in eşleri Kumiko Meriç Hanımefendi, Yunus Emre Enstitüsü-Tokyo Müdürü Telat Aydın ve birçok modacının da aralarında bulunduğu 1200’den fazla izleyicinin katıldığı defilede öğrencilerin yenilikçi tasarımları art arda sahne aldı. 

Türk derilerini kullanarak eserini tasarlayan Eriko Shiio, derilerin yumuşak ve hafif olma özelliğinden faydalanarak ince desenlerin deriye işlendiği, zarif bir kadın kıyafeti tasarladı. Diğer yandan “Transformer”ı tema alarak erkek kıyafetleri tasarlayan Ko Yamamoto, giysilerin astarlarında ve giysi üzerine yapılan baskılarda Türk derisini kullanıp hazırladığı canlı ve evrensel tasarımlarıyla izleyicilerin alkışlarını aldı.

Öğrencilere tasarımlarında rehberlik yapan Bunka Gakuen Moda Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Sanae Kosugi ve Prof. Dr. Shinichi Kushigemachi, Türkiye’den deri ve malzemelerin gönderilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Bundan sonra da moda köprüsü üzerinden Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin güçlenerek devam etmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirttiler.