Japon Kursiyerlerimizden Türk El Sanatları Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü-Tokyo Türk Kültür Merkezi’nin geleneksel Türk el sanatlarını tanıtmak ve yaşatmak amacıyla açmış olduğu tezhip, iğne oyası, hat ve minyatür kurslarında eğitim gören kursiyerlerin bir yıl boyunca özen göstererek hazırladıkları çalışmaları Kültür Merkezimizde görücüye çıktı.

Yunus Emre Enstitüsü-Tokyo, her dönem yenisini açtığı iğne oyası, tezhip, minyatür ve hat kurslarıyla, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve kendine özgülüğüyle dünyanın her yerinde ilgi gören Türk el sanatlarının sadece tanınmasını değil, icra edilerek yaşatılmasını hedefliyor. Bu kültür alışverişinin özneleri olan Japon kursiyerlerin bir yıl boyunca öğretmenleri nezaretinde yaptıkları el emeği göz nuru çalışmalar sergilenerek ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Serginin açılışına el sanatları kurslarının öğretmen ve öğrencileri ile davetliler katıldı. Davetlileri selamlayan ve dersleri hakkında bilgi veren el sanatları öğretmenlerinden Tezhip öğretmeni Fumiko Takohori kendisine bu sanatı öğreten Mimar Sinan Güzel Üniversitesi’ndeki hocalarına teşekkür ederek başladığı konuşmasında Tezhip sanatını anlattı ve bu sanatın Japonları çok etkilediğini söyledi. Oya öğretmeni Yuko Kojima oyanın emek ve sabır isteyen bir sanat olduğunu ve bu özelliğiyle Japonlara çok hitap ettiğini söyledi. Türk Minyatürü kursu öğretmeni Setsuko Aoki ise derslerde edebiyatı yaklaşık yirmi öğrenciyle Türk-İslam el yazmalarını inceleyerek buradaki minyatürleri yaptıklarını belirtti.

Sergiye, seramik sanatçısı Cengiz Dikdoğmuş da kendi eserleriyle katıldı. Seramik bölümü mezunu olan ve 23 yıldır Japonya’da seramik sanatını icra eden Dikdoğmuş, “Cengiz Atölyesi” ismiyle Türk ve Japon motiflerini harmanlayarak çalışmalar yapıyor.