Akademisyenler Tokyo'da Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Tokyo Üniversitesi ve Türkiye'nin başlıca üniversitelerinden doktora öğrencileri ve akademisyenler 11-25 Temmuz tarihleri arasında, 2 haftalık eğitim programı için Japonya'da buluştu.

Türkiye Akademik ve Bilimsel İş birliği Projesi (TABİP) kapsamında Yunus Emre Enstitüsünün 21 Temmuz’da Tokyo Büyükelçilik rezidansında düzenlediği resepsiyonda olası doğal afetlerde başta nükleer santraller olmak üzere, şehirlerin güvenliğini ve olağan faaliyetlerin devamını sağlamayı hedefleyen direnç mühendisliği konusunda çalışan 60 Türk ve Japon akademisyen bir araya geldi.

Programda konuşan Tokyo Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Naoto Sekimura, 2 haftal sürecek eğitimin her iki ülkenin akademik birikimini buluşturması açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. “Doğal afetler karşısında, her ihtimale hazırlıklı olmalı ve çözümler geliştirmeliyiz.’’ diyen Sekimura, “Türkiye’den gelen öğrenciler nükleer enerji güvenliği alanında en iyi olanlar ve Türkiye’nin nükleer geleceğinde önemli rol oynayacaklar.’’ şeklinde konuştu.

Sinop’ta faaliyete geçmesi planlanan nükleer santralin Türk-Japon iş birliği ile hayata geçirileceğini hatırlatan Sekimura, ‘’Akademisyenler olarak bizim görevimiz, nükleer enerji konusunda doğal afetlerden kaynaklanabilecek riskleri en aza indirmek. En önemlisi de geliştireceğimiz sistemlerle bunu başarabilecek olmamız.’’ şeklinde konuştu.

T.C. Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ise Japonya ve Türkiye arasındaki tarihî iş birliğinin bilim alanında da devam edeceğini belirtti. Japonya'nın nükleer enerji konusundaki deneyimlerinin önemli olduğunu vurgulayan Mercan, "Her iki ülkenin de birbirinden öğreneceği çok şey var." dedi.