Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde!

Yazıcı-dostu sürüm

Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü, Türk okçuluğunu dünyaya tanıtmak için yola çıkıyor

Başta okçuluk olmak üzere ata sporlarının milli, tarihi, sportif, sanatsal, kültürel ve eğitim nitelikleriyle kavranması ve kültürel bir bilinç olarak benimsenmesi için çalışmalar yürüten Okçular Vakfı ile 5 kıtada, 61 ülkede 54 Enstitüyle Türkiye’nin birikimini ve değerlerini dünyaya sunan Yunus Emre Enstitüsü, Türk okçuluğunu dünyaya tanıtmak için Kemankeş Projesine imza atıyor.

İlk yılı itibariyle 16 ülkede hayata geçecek proje, Almanya, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, İran, Japonya, Katar, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Mısır, Polonya, Sırbistan, Sudan ve Ürdün’deki Yunus Emre Enstitülerinden gelecek sporcuların İstanbul Okçular Vakfı Spor ve Kültür Merkezinde alacakları geleneksel Türk okçuluğu eğitimi ile başlayacak.

Kemankeş projesi, Türk okçuluğunu tüm dünyaya tanıtmanın yanı sıra bu ata sporumuza yeni sporcular kazandırmayı da hedefliyor

Genç sporcular, Fatih Sultan Mehmet Han’ın fermanı ile Ok Meydanı’nda kurulmuş bir ilim, irfan yuvası olan ve vakıf kültürüyle yüzyıllar boyunca hizmet vermiş Okçular Tekkesi’nin bulunduğu tesislerde hem yoğun bir okçuluk eğitimi alacak hem de Türk kültürünü, kendi tarihi atmosferi içinde yaşama şansı bulacaklar. Tesislerde açık ve kapalı antrenman sahaları, eğitim sınıfları, kondisyon salonu, kafeterya ile dünyada sadece okçuluk sporuna tahsis edilmiş en büyük atıcılık parkuru yer alıyor.

Yoğun eğitimin ardından ülkelerine dönecek olan sporcular, bulundukları ülkelerdeki Yunus Emre Enstitülerinde hazırlanan sınıflarda “Geleneksel Türk Okçuluğu” müfredatı kapsamında kendileri için hazırlanan kaynaklarla ve hepsi el yapımı olan okçuluk malzemeleriyle ilgililere kurs hizmeti verecek ve böylece projenin ikinci aşamasına geçilmiş olacak. Yunus Emre Enstitülerinde Türk kültürüne ilgili duyan herkes, belirlenen vakitlerde okçuluk sınıflarında eğitim alabilecek ve atış talimi yapabilecek.

Yunus Emre Enstitülerinde Türk okçuluğu etkinlikleri düzenlenecek

Projenin bir diğer aşaması ise 16 ülkede geleneksel Türk okçuluğuna dair yapılacak olan seminer, sergi ve performans gösterilerinden oluşuyor. Yunus Emre Enstitülerinde, okçuluk kursları devam ederken ata sporumuzu daha geniş kitlelere duyurabilmek ve sevdirebilmek adına 16 ülkeye ilmiyle ve alandaki çalışmalarıyla bilinen hocalar, ok atıcılığındaki becerisi ve ustalığıyla bilinen isimler giderek seminer ve performans gösterisi faaliyetlerinde bulunacaklar. Yapılacak sergiler ile de geleneksel Türk okçuluğu tarihiyle, kültürüyle ve tüm incelikleriyle gözler önüne serilecek.

Okçular İstanbul’da yarışacak!

Kemankeş Projesinin son aşaması ise Yunus Emre Enstitülerinde okçuluk kurslarına katılan kişilerin İstanbul’da düzenlenecek olan büyük yarışmada hünerlerini sergilemeleriyle tamamlanacak. 16 ülkedeki okçuluk kurslarına katılan en başarılı kursiyerler, Yunus Emre Enstitüsünün her yıl 60’a yakın ülkeden 700 öğrenciyi misafir ettiği Türkçe Yaz Okulu programına katılma hakkı kazanacak ve bir ay boyunca alacakları Türkçe eğitiminin yanı sıra birçok tarihî, coğrafi ve kültürel mekânı gezecek; ebru, çömlek, yemek, bağlama, halk oyunları gibi kültürel kurslara da katılacaklar. Okçular Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsünün düzenleyeceği yarışmaya katılan sporcular hem bireysel hem de takım olarak yarışacaklar.

Kemankeş Projesinin gerçekleştirileceği ülkeler ise şöyle;

Almanya

Berlin Yunus Emre Enstitüsü

Bosna-Hersek

Mostar Yunus Emre Enstitüsü

Fas

Rabat Yunus Emre Enstitüsü

Filistin

Kudüs Yunus Emre Enstitüsü

İran

Tahran Yunus Emre Enstitüsü

Japonya

Tokyo Yunus Emre Enstitüsü

Katar

Doha Yunus Emre Enstitüsü

Kazakistan

Astana Yunus Emre Enstitüsü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü

Lübnan

Beyrut Yunus Emre Enstitüsü

Malezya

Kuala Lumpur Yunus Emre Enstitüsü

Mısır

Kahire Yunus Emre Enstitüsü

Polonya

Varşova Yunus Emre Enstitüsü

Sırbistan

Belgrad Yunus Emre Enstitüsü

Sudan

Hartum Yunus Emre Enstitüsü

Ürdün

Amman Yunus Emre Enstitüsü