Tokyo’da Türk Filmleri Rüzgârı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü-Tokyo tarafından Türk sinemasının 100. Yılı anısına düzenlenen Türk filmleri gösterimi Tokyo Toyosu United Sineması’nda düzenlenen panel ve film gösterimiyle başladı.

Etkinlikte düzenlenen Türk sinemasının tarihi konulu panele, filmin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun, sinema yazarı İhsan Kabil, gazeteci yazar Ali Murat Güven, Japon Film Enstitüsü’nden Prof. Ishizaka Kenji ve Uluslararası Tokyo Film Festivali yarışma bölümü program yöneticisi ve film yapımcısı Yoshihiko Yatabe katıldı.

Festivalde konuşma yapan Tokyo Büyükelçisi A.Bülent Meriç, son yıllarda büyük gelişme kaydeden Türk sinemasının Japonya’da tanıtılması alanında işbirliğinin artırılmasını temenni ettiğini söyledi ve özellikle tarihinin 100. Yılında Türk filmlerinin Japonya’da tanıtılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ayrıca 2015’te ilk Türk-Japon ortak yapımı olan Ertuğrul Fırkateyni temalı filmin gösterime gireceğini belirterek, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.

Yunus Emre Enstitüsü-Tokyo müdürü Telat Aydın Japonya’da ilk defa gerçekleştirilen Türk filmleri festivalinde Uzak İhtimal filminin yanı sıra, Mommo Kızkardeşim ile Babam ve Oğlum filmlerinin de tüm Japonya’da gösterileceğini, 2015’te yeni filmlerin gösterimi için çalışmalara başladıklarını söyledi. Filmlerin Japonca altyazıları ve görsellerinin hazırlanmasına destek veren Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi, Bunkyou Gakuin Üniversitesi, Shobi Gakuen Üniversitesine ve festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Film Festivaline T.C. Tokyo Büyüekelçisi eşleri Kumiko Meriç Hanımefendi, Milletvekili Yamamoto Kanae, Azerbaycan Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Gursel İsmayilzada başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Davetliler, film sonunda emeği geçenleri ve filmin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun’u dakikalarca alkışladılar.