Mehteranın Sesi Japonya’da Gönülleri Fethetti

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Tokyo tarafından organize edilen ve Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türk Silahları Kuvvetleri Mehteran Birliğinin işbirliğiyle düzenlenen Ertuğrul Firkateyni Faciası ve Türk-Japon Dostluk İlişkilerinin başlamasının 125. Yıl dönümünü anma günleri kapsamında verilen mehteran konserleri sona erdi.

Birlik, ilk olarak 2 Haziran 2015 Salı günü Japonya’nın Kushimoto şehrinde Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Kure Bandosu ile birlikte 600 kişinin katıldığı bir konser verdi.

Arkasından, 3 Haziran 2015 Çarşamba günü Japon Prenses Akiko Mikasa, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Bayan Çiçek, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanlıoğlu, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tomohisa Takei, T.C. Tokyo Büyükelçisi A.Bülent Meriç, 22. Dönem Milletvekili Mustafa Gazalcı ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende dinleyicileriyle buluştu.

Kushimoto’dan sonra Tokyo’ya gelen Mehteran Birliği, 5 Haziran 2015 Cuma akşamı salonun tamamının dolu olduğu 1800 kişilik Sumida Triphoni Hall’da Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Tokyo Bandosu ile konser verdi. 6 Haziran 2015 cumartesi günü ise Tokyo’nun en işlek ve cazip merkezlerinden biri olan Omotesando Caddesinde Türk ve Japonların katılımıyla yürüyüş ve konser gerçekleştirdi. Etkinlik boyunca trafiğe kapatılan Omotesando caddesinde binlerce meraklı mehter gösterisini izledi.

Enstitü Müdürü Telat Aydın, Kushimoto ve Tokyo’da gerçekleştirilen mehteran gösterileri sayesinde binlerce kişiye ulaşıldığını; bunlara ek olarak Japon medyasının etkinliklere büyük ilgi göstermesi, Japonya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Mainichi ve diğer yazılı görsel medya kuruluşlarının yaptığı haberler aracılığıyla anma etkinliklerinin ülke çapında büyük yankı yaptığını ifade etti.