Anadolu’nun Renkleri Bu Kez Japonya’da

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen ve içerisinde birçok etkinliğin barındığı "Colours of Anatolia - Anadolu’nun Renkleri" kültür  sanat turnesi, Japonya’da devam ediyor.

Türkiye’nin kültürel motifleri dünyanın beş kıtasına taşıyan program Tallinn, Riga, Vilnius ve Mink’in ardından Tokyo’da büyük bir ilgi ile karşılandı.

Yunus Emre Enstitüsü  Colours of Anatolia / Anadolu'nun Renkleri programı ile Türkiye’nin kültürel motiflerini dünyanın beş kıtasında tanıtmaya devam ediyor. Enstitü tarafından geçtiğimiz Nisan ayında Kudüs ve Tel Aviv'de başlatılan Anadolu'nun Renkleri programının, Eylül ve Ekim aylarında Tallinn, Riga, Vilnius ve Minsk’te devamı getirildi. Sırada Tokyo, Sao Paulo ve hemen ardından Buenos Aires etkinlikleri bulunuyor.

İki ülke arası kültür köprüsünü daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, dünya toplumlarının Türkiye'yi daha yakından ve doğru kaynaklardan tanımasını amaçladıklarını, bu doğrultuda pek çok projeye imza attıklarını söyledi. Prof. Dr. Ateş, “Enstitü olarak beş kıtada binlerce insana ulaşıyoruz. Kültürümüzün bütün renklerini kuşatan bu faaliyetler sayesinde yüz binlerce insanla yüz yüze temas kurma ve kendimizi anlatma imkânı yakalıyoruz, kültürler ve ülkeler arasında kuvvetli bağlar oluşturuyoruz. Japonya ve Türkiye kültürel ve geleneksel anlamda birbirine oldukça yakın ve güçlü bağları olan iki ülke. Bu bağların güçlendirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarımız sürecek” dedi.

14 Ekim’de, Japon TV kanalına canlı yayın misafiri olan Garip Ay, ebru sanatını ve tekniklerini sanatseverlerle paylaşırken, 18 Ekim’de, Tokyo Shibuya City Owada Kültür Merkezi’nde Kadesh Japon Türk Ortak Dans Gösterisi ve Ebru Performansı büyük ilgi ile izlendi. Ayrıca Tokyo enstitüsünde, 15 Ekim’de, Garip Ay tarafından bir ebru atölyesi gerçekleştirildi.

Garip Ay’dan ebru sanatı ve teknikleri

Geleneksel ebru sanatını modern bakış açısıyla birleştiren Garip Ay, 14 Ekim tarihinde, Toshima Cable TV’de saat 16:00 canlı yayın programına konuk olarak, hem ebru tekniklerine hem de japon türk ortak dans gösterisine dair bilgileri izleyicilerle paylaştı.

15 Ekim’de gerçekleşen ebru atölyesi ise sanatseverleri keyifli bir deneyim oldu.

Türk - Japon dostluğu

Doğan güneşin ülkesi Japonya’nın 24 dansçısı ile medeniyetler beşiği Türkiye’nin 11 dansçısı, 2 ay boyunca provalarda çekilen görüntülerle karşılıklı çalışmanın ardından, ilk defa, 16 Ekim’de genel provada bir araya geldi. 

Farklı etkinlikleri bünyesinde barındıran Anadolu'nun Renkleri, 18 Ekim’de saat 19:30’da Tokyo Shibuya City Owada Kültür Merkezi Sakura Hall’de, Kadesh Türk Japon ortak dans gösterisi ile sanatseverlerle buluştu. Programda, Anadolu topraklarında yazılan dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasından esinlenen müzik ve dans gösterisi Kadesh, geleneksel ve modern dansları harmanlayan ritmiyle izleyicileri büyülerken, gösteriye dünyaca ünlü ebru sanatçısı Garip Ay’ın perdeye yansıyan renkleri eşlik etti.