Waseda Üniversitesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Fahri Doktora Unvanı Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Japonya’nın köklü üniversitelerinden olan ve 2015 Ocak ayında imzalanan işbirliği protokolü ile Nisan ayından itibaren kredili seçmeli yabancı dil olarak Türkçe dersleri verdiğimiz Waseda Üniversitesi, resmi temaslar yapmak üzere Tokyo’da bulunan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a fahri doktora unvanı verdi. 8 Ekim 2015 Perşembe günü Waseda Üniversitesinde yapılan törene Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bayan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihat Vardan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Japonya Sağlık Bakanı Yardımcısı Kanae Yamamoto ve çok sayıda davetli katıldı.

Tören öncesinde Tokyo Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Telat Aydın tarafından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Kültür Merkezimizin faaliyetleri ve projeleri hakkında bilgi verildi.

Rektör Kamata: “Türk öğretmen tarafından Türkçe dersi verilen birkaç üniversiteden biriyiz”

Törende konuşma yapan Waseda Üniversitesi Rektörü Kaor Kamata Erdoğan’ın yüksek dirayet ve liderlik vasıflarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisadi gelişimine yaptığı fevkalade hizmetlerle Türkiye’nin uluslararası konumunun yüceltilmesinde sahip olduğu büyük pay ve Japonya ile dostluk ilişkilerini pekiştirilmesindeki katkıları başta olmak üzere olağanüstü başarı sergilediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu üstün hizmetleri dolayısıyla Waseda Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanına layık görüldüğünü bildirdi. Rektör Kamata Tokyo Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği içerisinde bulunduklarını ve bu sayede bir Türk öğretmen tarafından Türkçe öğretilen birkaç üniversiteden biri haline geldiklerini de belirterek bu işbirliğinin artmasını temenni ettiğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kredili seçmeli ders olarak Türkçenin veriliyor olmasından memnuniyet duyuyorum”

Fahri doktora unvanının takdiminden sonra konuşmalarını yapan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan  “Bu unvanı, Türk-Japon dostluğunun yeni bir nişanesi olarak görüyorum” diyerek başladığı konuşmasında, Japonya’nın en köklü ve itibarlı eğitim kurumlarından biri olan Waseda Üniversitesi’nin, Japonya’nın gelişip kalkınması ve bugünkü düzeyine ulaşmasında sağladığı katkıya değindi ve mezunları arasında birçok başbakan, bakan, parlamenter ve üst düzey yönetici bulunan üniversiteye, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi. Waseda Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü arasında imzalanan protokol çerçevesinde kredili seçmeli ders olarak Türkçenin veriliyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, "Önümüzdeki yıllarda Waseda Üniversitesi bünyesinde bir Türkoloji bölümü açılmasını temenni ediyorum. Bu çerçevede Waseda Üniversitesi öğrencilerinin Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkiye'de düzenlediği eğitim programlarında ağırlamaya hazır olduğumuzu da özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Waseda Üniversitesi

Waseda Üniversitesi, Japonya’yı temsil eden üniversitelerden biri olarak dünya çapında bilinmektedir. 1882 yılından itibaren siyaset, medya ve bilimsel araştırmalar gibi birçok alanda önde gelen şahsiyetleri yetiştirmeye devam etmektedir. Halen siyaset, politika ekonomi, hukuk, ticaret, uluslararası ilişkiler, mühendislik ve spor gibi alanlarda eğitim vermektedir. Lisans ve lisansüstü programlarında 53000 öğrencisi bulunmaktadır. Ayrıca üniversitenin aynı adı taşıyan bir ortaokul ve lisesi de mevcuttur. Halen, Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Koç Üniversitesi ile işbirliği protokolü bulunan Waseda Üniversitesi, öğrenci değişim programı gibi eğitim alanlarında uluslararası etkileşimde aktif bir rol oynamaktadır.

Üniversitenin Ocak 2015’ten itibaren Tokyo Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği protokolü bulunmakta bu kapsamda üniversitede Enstitü tarafından kredili seçmeli yabancı dil olarak Türkçe dersi verilmektedir.