Tokyo’da “Gelin Tanış Olalım” Kahve Festivali

Yazıcı-dostu sürüm

Tokyo Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Unesco somut olmayan kültürel miras listesindeki Türk kahvesinin tanıtımını yapmak ve milletler arası diyaloğu geliştirmek amaçlarıyla “Gelin Tanış Olalım” sloganlı kahve festivali yapıldı. 

Yunus Emre Enstitüsü, T.C Tokyo Büyükelçiliği, Japon Kahve Derneği ortaklığıyla organize edilen ve İtalya, Kolombiya, Brezilya ve Endonezya Büyükelçiliklerince desteklenen organizasyonda adı geçen ülkelerin kahveleri 2 gün boyunca katılımcılara ikram edildi.   Kahvelerle ilgili tanıtıcı broşürlerin dağıtıldığı ve videoların gösterildiği organizasyonun yıldızı, yüzyıllardır süre gelen geleneği ve kendine has hazırlama ve ikram tarzıyla Türk kahvesi oldu. Katılımcılar,  Kuru Kahveci Mehmet Efendi tarafından ikram edilen Türk kahvesinin standı önünde uzun kuyruklar oluşturdular.  

Organizasyonun ilk günü olan 30 Eylül 2014 Salı günü Yunus Emre Türk Kültür Merkezi birçok önemli misafiri ağırladı. Uluslararası Kahve Derneği Genel Sekreteri Roberio Oliviera Silva, Japon Kahve Derneği Başkanı Keiji Ohta, T.C Tokyo Büyüelçisi Sayın A.Bülent Meriç’in eşleri Sayın Kumiko Meriç’in yanısıra bir çok yabancı misyon temsilcisi ve Japon bürokrat etkinliğin açılışında hazır bulundu.

Açış konuşmasını yapan,Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı ve Geçici Maslahatgüzar Alp Atakcan, kahvenin dünyanın her yerinde en çok sevilen içeceklerden biri olduğunu ve her ülke ve kültürde değişik şekillerde içildiğini, Türklerin çay tüketiminde dünyada ilk sırada yer almasına rağmen Türkler için kahve kültürünün daha eskilere dayandığını söyledi. Müsteşar Atakcan “Dünyanın ilk kahvehanesi yani ”kafe”si, 16. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da açılmıştı. Batı Dünyası kahveyi Türkler üzerinden tanımıştır.” dedi 

Etkinliğin açılışını takiben yapılan kahve ikramı renkli görüntülere sahne oldu. Japon bürokratların ve yabancı misyon temsilcilerinin yanı sıra ünlü Japon televizyon yıldızı Naomi Matsushima da tüm kahvelerden sırayla tattı.  

Açılış töreninin ardından Tokyo İmperial Otel’de Japon dış ticaret temsilcileri, ihracatçıları ve kahve pazarında yer alan şirketlerin temsilcilerine kahveler hakkında bir konferans verildi. 

Konferansın ardından düzenlenen resepsiyon ise organizasyona gösterilen büyük ilginin gösterisi niteliğindeydi. Resepsiyona Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida, Tarım Bakan Yardımcısı Yuko Nakagawa başta olmak üzere çok sayıda önemli davetli katıldı. 

Festival 1 Ekim Çarşamba günü halka açık olan kısmına ilgi ise daha yoğun oldu. “Gelin Tanış Olalım” kahve festivali yaklaşık 2bin kişinin katılımı ile sona erdi.

 Tokyo Yunus Emre Enstitüsüolarak festivale katılarak bizlerle tanış olan, kahvemizden tadarak nice 40 yıllar için hatır bırakan tüm misafirlerimize teşekkür ediyoruz.