Bez Bebekler Japonya’da Görücüye Çıktı

Yazıcı-dostu sürüm

Türk-Japon dostluk ilişkilerinin başlamasının 125. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Yunus Emre Enstitüsü-Tokyo Türk Kültür Merkezi tarafından bez bebek sanatçısı Lütfiye Batukan’ın seçme eserlerinden oluşan bir sergi düzenlendi. Yokohama Bebek Müzesinde gerçekleşen ve açılışına Yokohama Belediye Başkan Yardımcısı Katsunori Watanabe, Yokohama Belediyesi Turizm Bürosu ve Müze Müdürü Toshiyoki Aoki ve Yunus Emre Enstitüsü Tokyo Müdürü Telat Aydın’la beraber birçok davetlinin katıldığı sergide Lütfiye Batukan’ın 50 yıllık sanat yaşamında oluşturduğu 1000 bebek arasından seçilmiş 150 tanesi sergileniyor. Sergide Fatih Sultan Mehmet, Mehteran Bölüğü, Yunus Emre, Mevlana, 4. Murat, Cengiz Han, Evliya Çelebi, Hürrem Sultan gibi tarihi karakterlerle geçmişten günümüze Anadolu insanını gelenekleriyle yansıtan çalışmalar yer alıyor.

Ülkemizde kaybolmaya yüz tutan bu el sanatını yaşatmak ve Türk bebeklerini yurtdışında tanıtmak için çaba gösteren Lütfiye Batukan, açılışta yaptığı konuşmada bugüne kadar Avrupa ve ABD’de açtığı sergilerin yanı sıra Japonya’daki serginin anlamının büyük olduğunu belirtti.  “Japonya’da bebek sanatına büyük önem veriliyor, hatta bebek sanatçıları yaşayan kültür değerleri olarak özel saygı görüyor. Bu yüzden bu sergimin Japonlar tarafından takdir görmesi bana onur verdi.” diyen Batukan sergiye olan ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Sergi hakkında görüşlerini belirten müze yöneticileri ise serginin 30 yıldır açılan en iyi sergilerden biri olarak değerlendirdi.

Sergi Yokohama Bebek Müzesinde 20 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacak.

Lütfiye Batukan Kimdir

Türkiye’nin en özgün bez bebek sanatçılarından olan Lütfiye Batukan, 50 yılı aşan sanat yaşamı boyunca çok kapsamlı bir koleksiyon yarattı. Yaptığı bebeklerin büyük bölümünü geleneksel kıyafetlerle giydiren Batukan, bebekleri hazırlarken insanların yüz ifadeleri ve beden hareketlerini yansıtmasıyla özgün eserler oluşturuyor.  Atatürk, Kanuni Sultan Süleyman, Yunus Emre, Mevlana, Mimar Sinan gibi tarihi karakterlerin yanı sıra, Nœl Baba, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gibi masal kahramanları ve Semazenler ve Mehteran Bölüğü gibi kalabalık kompozisyonlar da sanatçının koleksiyonunda yer alıyor. Yurtdışında da farklı tekniğiyle dikkat çeken sanatçı, bebeklerini Türkiye’ye özgü kitre ve pamuk tekniğiyle yapıyor.